Purjelentokurssit 2019 - varaa paikkasi ohjaamossa nyt

Purjelento tarjoaa upeita elämyksiä ja onnistumisen tunteita, sillä kone pysyy ilmassa vain omien taitojesi mukaan löydetyillä termiikeillä - joita kutsutaan tuttavallisemmin nostoiksi. Purjelennon opiskelu Räyskälän kokeneiden lennonopettajien ja hyvän koulutuskaluston ansiosta on mukavaa ja sujuvaa.

Räyskälän ilmailukeskus on suomalaisen purjelennon keskus. Räyskälää pitää kotikenttänään usea purjelentokerho sekä lukuisa määrä yksityiskoneita. Aktiivisen purjelentotoiminnan vuoksi kentällä toimii purjekoneiden hinauspalvelut päivittäin Räyskälä-Säätiön toimesta, kentän sydämessä ravintola Huhkajalampi auttaa niin kahvihampaan kolotukseen kuin isompaankin nälkään. Kentän kupeessa, kauniin Vääriäjärven rannalla sijaitsee Räyskälä-Säätiön rantasaunat sekä motelli. Motellin huoneet ovat jo lähtöjään edullisia, mutta kurssilaisille on majoitusta tarjolla hyvin tingittyyn hintaan.  

Räyskälä-Säätiö järjestää vuonna 2019 kolme purjelennon peruskurssia. Kurssit sisältävät vain lento-osuuden, joten kaikille kursseille (paitsi moduuli 1) tulee oppilailla olla suoritettuna purjelentokoulutuksen teoriaosuus. Verkkoteoria on helppo ja joustava tapa suorittaa teoriaopinnot. Verkkoteoriaa tarjoaa Suomen Urheiluilmailuopisto, katso lisätietoja osoitteesta www.suio.fi
Ilmailuliitto tarjoaa sivuillaan sähköisessä muodossa Purjelentotaito-oppikirjan, käy tutustumassa!

Kurssiajankohdat:

Viikonloppukurssi alkaa kelien salliessa 19.4. ja jatkuu joka viikonloppu 19.5. saakka. I-kurssilla hyödynnetään myös kalenteriin osuvat juhlapyhät ja vappupäivästä loppuviikkoon kestävä intensiivijakso.
(19.-22.4. + 27.-28.4. + 1.-5.5. + 11.-12.5. + 18.-19.5.)

II-kurssi lennetään leirimuotoisena 3.6. - 16.6. päivittäin.

III-kurssi lennetään leirimuotoisena 14.7. - 26.7. päivittäin.

Kurssin voit lentää haluamallasi tavalla, joko koko kurssin kerralla tai kolmessa moduulissa:

Purjelennon moduulikurssit

Moduulit on jaettu seuraavasti:

1. Tutustu purjelentoon - moduuli sisältää lennot 1-15 hintaan 990 €
Tutustumismoduulissa pääset ohjaamaan opettajan kanssa purjekonetta, saat kunnon purjelentoelämyksen ja varsin kattavan käsityksen purjelentämisestä. Tätä moduulia varten et tarvitse hyväksytysti suoritettuja teoriaopintoja etkä lääketieteellistä kelpoisuustodistusta eli medikaalia.

2. Yksinlento tähtäimessä- moduuli sisältää lennot 16-30 hintaan 990 €
Yksinlentoon tähtäävässä moduulissa hiotaan lisää lennon ja varsinkin laskeutumisen teknistä suorittamista. Tämän osan jälkeen saatat olla jo varsin lähellä yksinlennoilta vaadittavaa osaamis- ja suoritustasoa. Myöskään tämän moduulin suorittamiseen ei vielä vaadita teoriaopintojen hyväksyttyjä koesuorituksia eikä medikaalia, kaikki lennot lennetään opettajan kanssa.

3. Purjelennon lupakirja-moduuli sisältää lennot 31-50 hintaan 800 €
Tämä moduuli tähtää purjelentäjän lupakirjan saavuttamiseen. Moduulin aikana lennetään myös oppilaan yksinlennot ja lupakirjaan vaadittava lentokoe tarkastuslentäjän kanssa. Yksinlentoja varten vaaditaan neljän teoriaosa-alueen hyväksytysti suoritetut kokeet sekä ilmailulääkärin myöntämä medikaali (lääkärintarkastuksessa tulee käydä hyvissä ajoin ennen tämän moduulin aloittamista).

Yhdellä kertaa maksettuna on kurssin hinta 2600 € sisältäen kaikki yllämainitut moduulit.

Mihin pitää tulla?

Purjelentokurssin ensimmäisenä päivänä Räyskälään, Motellin Isoon luokkaan kello 10.00.

Purjelentäjäksi - Pääsisinkö minä lentämään?

Purjelentokurssille pääsee samana vuonna jolloin täyttää 15 vuotta. Purjelentäjän lupakirjan - eli luvan lentää ilman opettajan valvontaa - saa 16-vuotiaana. Terveydelliset vaatimukset ovat lupakirjakurssilla samaa luokkaa kuin ajokorttia varten. Esteenä lupakirjan saamiselle ovat ainoastaan sellaiset sairaudet jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi pyörtymisiä tai vastaavaa toimintakyvyttömyyttä (esim. diabetes, epilepsia).

Mitä pitää tehdä ennen purjelentokurssia?

Ensin pitää täyttää muutama lomake ja sitten liittyä jonkin ilmailukerhon ja/tai Suomen Ilmailuliiton jäseneksi. Teoriaopinnot kannattaa aloittaa ajoissa, lentämisestä saa enemmän irti ja lentämisen oppiminen nopeutuu, kun tietää asiat jo teoriassa. Lupakirjakurssilaisten tulee käydä myös ilmailulääkärissä.

Täytettävät lomakkeet

Tärkein on Ilmoittautumislomake jotta tiedämme että olet tulossa. (Jos haluat lupakirjan eli lentää kurssin alusta loppuun, valitse lomakkeesta kaikki kolme osiota)
Huomaa, että alle 18-vuotiailta vaaditaan holhoojan suostumus kurssiin osallistumiselle. Voit täyttää ja allekirjoittaa lomakkeen ja lähettää sen sähköpostilla toimistoon (office(at)rayskala.fi).

Lisäksi tarvitaan Lentokoulutuksen vakuutusturva ja vastuunrajoitus-kaavake täytettynä, sillä vahinkoja varten on hyvä varautua (vaikkei mitään sattuisikaan).

Lääketieteellinen kelpoisuustodistus (=medikaali). Huomaa, että Lääketieteellinen kelpoisuustodistus tarvitaan ensimmäistä yksinlentoa varten.

Lääkärintarkastus on syytä suorittaa hyvissä ajoin,  jotta ehdit saada lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen (medikaalin) Trafista. Lista TraFin valtuuttamista ilmailulääkäreistä (TraFin sivut) Löydät avautuvalta sivulta pdf-tiedoston, valitse listasta sinulle sopivin paikka.

Huom! Mikäli lennät vain moduulikurssin ensimmäisen tai kaksi ensimmäistä osaa, et tarvitse medikaalia.

Täytä tarvittavat paperit ja palauta ne kaikki osoitteella:

Räyskälä-Säätiö, Räyskäläntie 311, 12820 Räyskälä

tai office(at)rayskala.fi

Vahvistamme kurssille hyväksymisen ennen kurssin alkua.

Lisätietoja Suomen Ilmailuliittoon liittymisestä ja jäsenmaksuista saat joko Ilmailuliiton kotisivuilta www.ilmailu.fi kohdasta "Jäsenasiat". Voit myös soittaa suoraan Ilmailuliittoon puh (09) 350 9340. Jos olet liittynyt jonkin ilmailukerhon jäseneksi, yleensä olet automaattisesti liittynyt samalla Ilmailuliiton jäseneksi.

Ilmailuliiton jäsenmaksuun sisältyy tapaturmavakuutus joka kattaa kaikki ilmailulajit, joten et tarvitse erillistä vakuutusta kurssia varten.

Mitä purjelentokurssin maksulla saa?

Purjelennon kurssimaksuun sisältyy lennot (ja mahdolliset tarkastuslennot) sekä henkilökohtainen lentopäiväkirja.

Lääkärintarkastus ja lupakirja pitää maksaa erikseen.
Lääkärintarkastuksen hinta paikasta riippuen on noin 100-200 euroa. Vantaanportin Lääkärikeskus antaa ilmailijoille alennusta laboratoriomaksuista.

Lisäksi Trafi perii lupakirjasta ja "medikaalista" (lääketieteellinen kelpoisuustodistus) omat lunastusmaksut.

Miten purjelentokurssille pitää varautua?

Kurssin lento-osan aikana vietetään paljon aikaa lentokentällä. Normaalisti koulutus tapahtuu kahdella kaksipaikkaisella koulukoneella (enintään 4 oppilasta/kone). Eli saatat joskus joutua odottamaan maassa pitkiäkin aikoja jotta pääset itse lentämään, mutta kentältä löytyy yleensä seuraa ja tekemistäkin varsinkin vilkkaina päivinä.

Pakkaa mukaasi hyvät aurinkolasit, auringolta suojaava hattu ja vaatteita joka säälle.

Majoitus
Pidemmille lento-osuuksille kannattaa kysyä majoitustarjousta Räyskälä-Säätiön toimistosta. Voit myös majoittua asuntovaunussasi leirintäalueellamme.

Ruokailut
Ruokailut tapahtuvat omalla kustannuksella. Vaihtoehtoina on tehdä ruoka itse tai syödä Ilmailukeskuksen mukavassa ravintola Huhkajalammessa.

Leirialueella on myös grillikatoksia joissa päivän lennot "lennetään" illalla uudestaan ja valmistetaan omia iltapaloja. Motellirakennuksessa sijaitsevassa Pikkuluokassa on vapaassa käytössä oleva pieni keittiö astioineen. Varustuksesta löytyy mm jääkaappeja, mikrouuni, kahvin- ja vedenkeitin sekä hella ja uuni.

Millä purjelentokurssi lennetään?

Räyskälä-Säätiöllä on kaksi kaksipaikkaista ASK-21  koulukonetta. Koulutukseen käytettävillä koneilla on Kasko, istuinpaikka- ja vastuuvakuutukset.

Mitä sitten kun purjelentokurssi on ohi?

Räyskälä on hauska paikka, sillä kentällä toimii useita kerhoja, jokaisessa kerhossa on omanlaisensa meininki. Viimeistään kurssin jälkeen kannattaakin liittyä johonkin ilmailukerhoon. Siten saat kerhon kaluston käyttöösi ja uusia samanhenkisiä ystäviä. Jotta löydät itsellesi sopivan kerhon, tutustu muihin lentäjiin jo kurssin aikana. Jos käyt ilmailukerhon järjestämällä teoriakurssilla talven aikana, saat varmasti mahdollisuuden liittyä kerhon jäseneksi. Voit ottaa kerhoihin myös itse yhteyttä. Räyskälässä toimivien kerhojen kotisivuja

TERVETULOA RÄYSKÄLÄN TAIVAALLE!

Kysy lisätietoja: mari.heikkila(at)rayskala.fi tai puhelimitse: 0400-921260